Servicii oferite de Internet
Web (WWW) – permite accesarea World Wide Web prin deschiderea paginilor de Internet (web pages) cu ajutorul browserelor. Beneficiile obtinute sunt: documentarea, obtinerea si comunicarea de informatii, comertul electronic (e-commerce), crearea unei adrese proprii de e-mail, jocurile online si multe altele. Protocolul folosit este HTTP ( H yper t ext T ransfer P rotocol) – un set de reguli ce controleaza modul de transmitere a informatiei pe web.
Posta electronica (e-mail) – permite utilizatorilor sa comunice între ei prin mesaje, folosind casute postale gazduite pe anumite servere din Internet (servere de e-mail). Protocolul folosit este SMTP (Simple Mail Transfer Protocol).
Transfer de fisiere – permite utilizatorilor sa descarce din Internet ( download ) întregi fisiere sau sa trimita fisiere la anumite adrese din Internet ( upload ). Protocolul folosit este FTP (File Transfer Protocol).
Comert electronic (e-commerce). Acesta se realizeaza prin Internet folosind: clienti e-mail , programe de instant messaging , UDDI ( U niversal D escription, D iscovery and I ntegration – o baza de date distribuita pe web prin care întreprinzatorii îsi afiseaza si descopera reciproc afacerile – similara unei carti de telefon de tip “pagini aurii”, protocolul FTP, EDI ( E lectronic D ata I nterchange – transferul de date prin Internet între companii sau între o firma si clientii sai, prin care se fac vânzari, cumparari si schimburi de informatii) si altele.
PORTALUL – este o pagina web care ofera o gama larga de resurse si servicii, precum: e-mail, forumuri, motoare de cautare, comert online. Un exemplu îl constituie motoarele de cautare traditionale (precum Yahoo) care ofera aceste servicii pentru a avea o audienta cât mai mare.